Skip to main content

Gabrijel Mišić, daroviti učenik i perspektiva hrvatskog dizajna

Dobro zapamtite ovo ime, jer možda već za dvije godine njegove kreacije biti će prezentirane na nekom hrvatskom modnom događaju. 



Korzet je odjevni predmet koji je iz nekadašnje svakodnevne upotrebe danas prešao u visoku modu, a izrada jednog takvog odjevnog predmeta prilično je komplicirana i za one koji su iskusni u krojenju i šivanju. Predstavljamo vam darovitog učenika Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci, 3.o. razreda, smjera Dizajner odjeće, koji je za vrijeme online nastave uz asistenciju profesora od kuće samostalno osmislio i izradio kompletan outfit sa svim modnim dodacima. Gabrijel cilja na visoku modu, pa je izradio i vlastite etikete i pakiranje za ovaj luksuzni odjevni predmet.

Gabrijela Mišića intervjuirala je učenica Stella Savarin, 3.o. smjer Dizajner odjeće:

Gabrijele, kada si počeo pokazivati interes za dizajn odjeće i modu i što te motiviralo da upišeš Trgovačku i tekstilnu školu u Rijeci?

Dizajn odjeće i moda me počela zanimati od malih nogu. Ovu školu sam upisao kako bih proširio svoje znanje u ovoj struci, koje će mi omogućiti da po završetku škole ostvarim svoje ciljeve i ambicije.

Prvi dan povratka u Školu, Gabrijel je jedva dočekao da se vrati u školsku radionicu.


 

S obzirom da si ovaj korzet izradio samostalno, za vrijeme nastave na daljinu koristeći samo upustva profesorice i informacije koje si pronašao na internetu, koje su bile poteškoće prilikom izrade ovog modela?

Sama konstrukcija korzeta meni osobno nije bila previše zahtjevna. Imao sam  pomoć od odlične profesorice koja je jako iskusna u konstrukciji korzeta i te neke sitne poteškoće koje sam imao, mogao sam se obratiti i njoj i ostalim profesoricama prakse. Profesorice su mi bile uvijek dostupne, komunicirali smo putem Yammera i WhatsApp-a, putem chata i video poruka. Od profesorice sam dobio savjete kako npr. završiti gornji i donji rub korzeta, kako izraditi kanale za kosti i sl.  Još je preostalo straga izraditi rupice za vezanje (eyelets), što ću ovaj tjedan učiniti u školi jer je za to potreban poseban alat.

 

Gabrijelova video poruka profesorici tijekom lockdowna

Reci nam malo više o modelu i što te inspiriralo?

Inspiracija za ovaj model došla je spontano, u hodu. Mogu reći da ona potječe od ženske figure u korzetu, takozvane siluete pješčanog sata koju je u modu vratio Christian Dior.  Ja u svom dizajnerskom radu preferiram modele sa malim strukom i puno „drame“ pa sam odlučio napraviti crni štof korzet koji je jako stisnut u struku, a košarice idu u „ špic“ koji daje notu luksuza. Inače jako puno inspiracije u mom radu potječe od dizajnera 20. i 21. stoljeća.



Posebnu pažnju posvetio si detaljima, model je cjelokupno osmišljen, izradio si i vlastitu etiketu, želiš li uskoro imati i vlastiti brend?

U bliskoj budućnosti definitivno želim imati svoj brend. U Trgovačkoj i tekstilnoj školi profesori su jako susretljivi i od njih dobivam informacije koje će mi u tome pomoći u budućnosti.





Kako je izgledao tvoj radni dan za vrijeme nastave na daljinu, jesi li imao dovoljno vremena šivati i završavati svoje školske obaveze?

Sama konstrukcija mi nije oduzela toliko vreme koliko mi je na primjer oduzelo krojenje, dodavanje šavova, baždanje (jemčenje – učvršćivanje dva ili više krojna dijela ručno koncem prije šivanja, op. a), lijepljenje flizelina (međupodstave)  i izrezivanje krojnih dijelova i sve sam sam to uspio i stigao napraviti uz nastavu na daljinu.

 

Koji su tvoji planovi za budućnost, namjeravaš li nastaviti školovanje na Tekstilno-tehnološkome fakultetu u Zagrebu ili nešto drugo?

Kao što sam odgovorio u prethodnome pitanju, želim osnovati svoj brend i  nastaviti školovanje na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

 


Neki od ostalih Gabrijelovih radova nastali u nastavi na daljinu 


I za kraj, reci nam koji su tvoji modni uzori i koji modni stil preferiraš.

Moji modni uzori su Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, John Galliano, Manfred Thierry Mugler i poznati korzetier Mr.Pearl. Za svoje modele preferiram mješavinu između houte couture-a i nekog ready to wear i naravno uz sve pokušavam uklopiti korzet.



 

Comments

Popular posts from this blog

"Čarobna torba mitoloških priča"

"Čarobna torba mitoloških priča"  je modni proizvod koji smo razvili povodom  sudjelovanja u 3. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije. U realizaciji projekta sudjelovali su učenici 4.o razreda smjera "Dizajner odjeće" : Valentina Alinčić, Barbara Ćosić i Gabrijel Mišić pod mentorstvom profesorice Maje Bižace.  Tema koju smo odabrali bila je mitologija, a istraživačko pitanje koje nam je bilo postavljeno bilo je:  "Kako širiti mitologiju u novom mileniju?" Odlučili smo se izraziti kroz modni proizvod, suvenir - torbu koja predstavlja predmet svakodnevne upotrebe, dostupan širokom broju ljudi. Na taj način smo primijenili m odni dizajn koji je naša struka kao sektor kreativne industrije. Perun - bog gromovnik koristio je mitske zlatne jabuke kao talisman i moćno oružje. No, to nije bilo kakva torba već Čarobna torba koja je ručno oslikana, te sadrži jedinstvenu simboličku mitološku priču. Na taj način torba predstavlja i svojevrsnog čuvara tradicij

Izložba radova darovitih učenika

Danas smo u izlozima Grada Rijeke postavili izložbu naših darovitih učenika smjera dizajner odjeće.  Izložba je otvorena za javnost do 23.05. ,a svoje radove su izložili: Gabrijel Mišić (3.o) koji je predstavio kolekciju haljina i korzeta, Ela Podpečan (4.o) predstavila je izložbu slika biljnih i životinjskih motiva i Tea Volarić (4.o) crteže mandala. Radovi su nastali tijekom prethodne i tekuće školske godine. Gabrijel Mišić Gabrijel pohađa 3. razred Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci, smjer Dizajner odjeće. U školi, ali i u slobodno vrijeme Gabrijel obožava dizajnirati i izrađivati haljine i korzete. Inspiraciju najviše crpi iz vintage fotografija i modnih revija ili iz samoga materijala. Voli rušiti   stereotipe između muške i ženske odjeće jer smatra da odjeća nema spol te da u 21. odjeća   ne bi trebala imati rodne oznake, pa tako se u njegovim kolekcijama mogu naći i elegantni korzeti za muškarce. Gabrijel je većinu izloženih modela izradio samostalno kod kuće na svome stroju