Skip to main content

O odjeći razmišljajmo u 3D!

 Prekjučer smo se vratili u školske klupe! To smo svi dugo čekali i s veseljem smo prionuli na učenje novih i zanimljivih stvari. Na satu Kreiranja odjeće i dodataka, ponovili smo gradivo o ušicima i šavovima, te kako da odjeća koju dizajniramo što bolje pristaje našem tijelu. U prilogu vam donosimo izradu košarica za grudnjak tehnikom "Moulage" odnosno kalupa. 

Mi smo naš model lutke omotali papirom i oblijepili papirnom trakom. Flomasterom smo označili željene šavove i oblik odjevnoga predmeta. Na ovaj način, izrezivanjem dobili smo košaricu koja savršeno pristaje našem modelu. Ostatak posla čeka nas u učionici praktične nastave kako bi realizirali naše kreacije koje smo osmisli i također ih možete vidjeti u nastavku.














Idejne skice: Gabrijel Mišić, 3.o.

Izvjestila prof. Maja Bižaca

Comments

Popular posts from this blog

Gabrijel Mišić, daroviti učenik i perspektiva hrvatskog dizajna

Dobro zapamtite ovo ime, jer možda već za dvije godine njegove kreacije biti će prezentirane na nekom hrvatskom modnom događaju.  Korzet je odjevni predmet koji je iz nekadašnje svakodnevne upotrebe danas prešao u visoku modu, a izrada jednog takvog odjevnog predmeta prilično je komplicirana i za one koji su iskusni u krojenju i šivanju. Predstavljamo vam darovitog učenika Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci, 3.o. razreda, smjera Dizajner odjeće , koji je za vrijeme online nastave uz asistenciju profesora od kuće samostalno osmislio i izradio kompletan outfit sa svim modnim dodacima. Gabrijel cilja na visoku modu, pa je izradio i vlastite etikete i pakiranje za ovaj luksuzni odjevni predmet. Gabrijela Mišića intervjuirala je učenica Stella Savarin, 3.o. smjer Dizajner odjeće: Gabrijele, kada si počeo pokazivati interes za dizajn odjeće i modu i što te motiviralo da upišeš Trgovačku i tekstilnu školu u Rijeci? Dizajn odjeće i moda me počela zanimati od malih nogu. Ovu školu sam upisao

"Čarobna torba mitoloških priča"

"Čarobna torba mitoloških priča"  je modni proizvod koji smo razvili povodom  sudjelovanja u 3. Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije. U realizaciji projekta sudjelovali su učenici 4.o razreda smjera "Dizajner odjeće" : Valentina Alinčić, Barbara Ćosić i Gabrijel Mišić pod mentorstvom profesorice Maje Bižace.  Tema koju smo odabrali bila je mitologija, a istraživačko pitanje koje nam je bilo postavljeno bilo je:  "Kako širiti mitologiju u novom mileniju?" Odlučili smo se izraziti kroz modni proizvod, suvenir - torbu koja predstavlja predmet svakodnevne upotrebe, dostupan širokom broju ljudi. Na taj način smo primijenili m odni dizajn koji je naša struka kao sektor kreativne industrije. Perun - bog gromovnik koristio je mitske zlatne jabuke kao talisman i moćno oružje. No, to nije bilo kakva torba već Čarobna torba koja je ručno oslikana, te sadrži jedinstvenu simboličku mitološku priču. Na taj način torba predstavlja i svojevrsnog čuvara tradicij

SFerica - likovni natječaj znanstvene fantastike

I ove godine sudjelovali smo u likovnome natječaju za djecu i mlade "SFerica" u organizaciji udruge SFera, koja svake godine organizira najveću konvenciju znanstvene fantastike u srednjoj i jugoistočnoj Europi.  U natječaju su sudjelovali učenici 4., 3. i 1. razreda smjera dizajner odjeće. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je: Cybersirotinja Ela Podpečan, 4.o razred smjer dizajner odjeće Mentor: Maja Bižaca, prof. Rad učenice Ele Podpečan svijetli u mraku što možete vidjeti na videu.  Barbara Ćosić, 3.o razred smjer dizajner odjeće Mentor: Maja Bižaca, prof. Bernard Krtalić, 1.o razred smjer dizajner odjeće Mentor: Maja Bižaca, prof. Premda ove godine nismo osvojili nagrade, uživali smo stvarajući ove radove i veselimo se idućem natječaju SFerica u kojem ćemo ponovno sudjelovati.